Hoe werkt het zelfhulpprogramma “Drug And Alcohol Selfhelp” (DASH)?

Wil je voor je aan te melden weten hoe het online zelfhulpprogramma werkt? In deze demo kom je te weten hoe het programma in elkaar zit en wat je ervan mag verwachten. Bij deze zelfhulp is er geen contact met een hulpverlener en doe je alles zelf. DASH is gratis en je blijft anoniem.

Voorbereidingsfase

Na het invullen van enkele gegevens (zoals gebruikersnaam en wachtwoord) krijg je toegang tot het programma.
Het programma bestaat uit drie delen: de voorbereidingsfase, het stellen van je eigen doelen en de onderhoudsfase.
Je start in de voorbereidingsfase met enkele vragenlijsten die zowel je gebruik als je motivatie om iets te veranderen aan dat gebruik in kaart brengen. Je krijgt meteen feedback op je resultaat. Op basis hiervan beslis je of je verder wil gaan met het programma.
Deze fase is vrij uitgebreid en vraagt ongeveer een kwartiertje om te doorlopen.


Je brengt je gebruik in kaart
Op het einde van deze fase krijg je meteen feedback op de ingevulde vragenlijsten.

Doelen stellen

Wanneer je ervoor kiest om het programma verder te zetten, bepaal je in de tweede fase van het programma je doel. Je kiest zelf met welk middel(en) je aan de slag wil gaan en of je wil minderen of volledig stoppen. Kies je om te verminderen, dan stel je meteen een schema op waarin je bepaalt hoeveel je maximaal wil gebruiken in de komende vier weken.
Je maakt daarnaast afspraken met jezelf die helpen om je doel te halen.

Onderhoudsfase

Na het voorbereidend werk krijg je toegang tot de onderhoudsfase. Dit is het hart van de zelfhulp, het deel waar je echt aan je gebruik gaat werken en concrete tips krijgt.
Het belangrijkste onderdeel van het programma is het dagboek waarin je elke dag (of meermaals per dag) registreert wanneer je alcohol hebt gedronken of drugs hebt gebruikt en dan vooral wat de precieze omstandigheden waren (hoeveel heb je gebruikt, waar was je en met wie, wat voelde je). Dit blijf je de ganse duur van het zelfhulpprogramma invullen. Zo krijg je langzaam aan een steeds duidelijker beeld van de situaties die bij jou zorgen voor zin in of gebruik van alcohol of drugs.
Via het “dashboard” heb je toegang tot alle oefeningen. Die helpen je om gaandeweg meer inzicht in en controle over je gebruik te krijgen.
1. Beloningen
Minderen of stoppen met alcohol of drugs kan bij momenten lastig zijn. Je levert een inspanning en dat mag beloond worden. Nu en dan een kleine beloning wanneer je een doel hebt gehaald, kan nieuwe energie en moed geven om vol te houden.
2. Risicosituaties
Pas wanneer je een duidelijk zicht heb op welke situaties voor jou moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan, kan je meer controle krijgen over je alcohol- of druggebruik.
3. De voor- en nadelen van minderen of stoppen.
Wanneer je al een tijdje in het programma aan je gebruik aan het werken bent, kan je de voor- en nadelen van stoppen of minderen in kaart brengen. Wat gaat er goed? Wat is lastig? Wat kan je doen om die nadelen weg te nemen of minder zwaar te maken?
4. Terugval
Wanneer je probeert te stoppen of minderen, kan terugval voorkomen. Dit is heel normaal. Het programma helpt je om hier een duidelijker beeld van te krijgen.
Terugvallen kan je bekijken als een leermoment. Als je weet waar een zwakke plek zit, kan je ook manieren zoeken om hiermee om te gaan.
5. Breng anderen op de hoogte.
Je hebt meer kans op slagen als je steun hebt in je eigen omgeving. Maak een lijstje van de mensen op wie je een beroep kan doen.
6. Concrete tips
Het programma biedt een heleboel concrete tips en adviezen over hoe je kan omgaan met sociale druk, craving, hoe je kan ontspannen,…

Je resultaten bekijken

Het programma biedt je feedback over de opdrachten die je hebt gedaan. Die feedback helpt je om meer inzicht te krijgen in je gebruik. Verschillende tabellen en grafieken bezorgen je informatie die jou verder kan helpen. Zo kan je bijvoorbeeld jouw persoonlijke risicosituaties verder verfijnen en je voortgang in het traject opvolgen. Je krijgt een overzicht van hoe je middelengebruik in verhouding staat tot de doelen die je je hebt gesteld.
Op basis van de informatie die je elke dag invult in je dagboek, worden je grootste risicosituaties door het programma bepaald.
Je krijgt ook informatie de mate waarin het je lukt om de afspraken die je met jezelf maakt, na te leven.
Tijdens het doorlopen van het programma jou jij de regie stevig in handen; je bepaalt zelf je doel, hoe vaak je inlogt en hoe lang je ermee wil werken. Alles werkt gratis en anoniem.
Start DASH >